fbpx

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli to kolejny produkt, który zawdzięczamy mądrości małych owadów. Wykazuje on wiele właściwości korzystnie wpływających na ludzki organizm, stąd też coraz większe zainteresowanie tą substancją. Skąd bierze się pyłek pszczeli? Podczas zbierania pyłków kwiatowych, pszczoły mieszają go z nektarem lub śliną i tworzą jego zapasy we wnętrzu ula. Tam zmagazynowany pyłek stanowi niezbędny dla owadów pokarm, zapewniający im pełnię właściwości odżywczych. Pyłek jest bogaty w białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. W naszej ofercie znajduje się zarówno pyłek bez dodatków, jak i o smaku malinowym, który polubią zwłaszcza najmłodsi.

Właściwości pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli to produkt bogaty w wiele dobroczynnych dla organizmu substancji. Przede wszystkim podnosi odporność i wzmacnia organizm, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. Bogaty w witaminy pyłek pszczeli odżywia ciało i wspomaga je w walce z wieloma chorobami i dolegliwościami. Mówi się o pozytywnych skutkach przyjmowania pyłku przez osoby cierpiące na astmę czy katar sienny, pomaga walczyć z anemią, łagodzi stany nerwowe i depresyjne. Ponadto wspomaga leczenie cukrzycy, nadciśnienia i dolegliwości układu pokarmowego, a to nie koniec całej listy pozytywnych skutków zażywania pyłku pszczelego. Zazwyczaj poleca się zażywanie pyłku wraz miodem, dżemem lub po rozpuszczeniu w wodzie lub mleku. Dzięki temu naturalny, gorzkawy smak pyłku zostanie złagodzony, co ułatwi jego regularne przyjmowanie.